Jag kan förstå varför så kallade SUP-brädor har blivit så extremt populära. Innan jag skaffade mig en egen (min första SUP-bräda) så tyckte jag att det var lite överreklamerat, att det var ytterligare en sån där grej som poppar upp och sedan försvinner när folk har tröttnat. Lite som paddel, trenden håller i sig fortfarande men det har redan dykt upp nåt liknande men med annan bana och regler. Men tillbaka till SUP-brädorna, en SUP står för det engelska begreppet ”stand up paddleboard” och är kort och gott en ”bräda” du har i vattnet för att kunna paddla stående med en lång paddel.
Vikt & SUP-brädor
Som med allt annat så finns också SUP-brädorna i olika modeller, storlekar och utformningar. Det kan vara svårt som nybörjare att veta vilken typ av SUP-bräda som du bör välja, därför tänker jag förklara om några olika modeller och vad du bör tänka på. Det första du ska kolla upp är hur mycket vikt brädan klarar av, det vanligaste är brädor som klarar upp till 90 kg och från 90 till 140 kilo. Men behövs det extra vikt så finns det de som klarar mer än 230 kg.
Längd & bredd på SUP-brädor
Nästa punkt är längd och bredd på SUP-brädan. Brädor för barn ska helst ligga under 3 meter, någonstans runt 2,4 meter är optimalt. De SUP-brädor som ligger mellan 3-3,65 meter passar utmärkt för en vardaglig användning och även för yoga, som en del tycker är perfekt på en SUP. För den som tycker om att paddla snabbt och långt kan det vara aktuellt med en ännu längre SUP-bräda som ligger på 3,8 meter och längre. En tumregel är att ju smalare bräda desto snabbare men också mer instabil, medan en bredare bräda blir mer långsam men samtidigt mer stabil. De breda brädorna är anpassade för tillbehör som kanske ska med på turen. Det finns massor med andra saker att tänka på men det är mer för den som vill paddla mer avancerat än nybörjaren.